Felnőtt- és gyermekfogászat


Akárcsak az egészségügy más területén, a fogászatban is érvényes az a szemlélet, hogy a betegségeket jobb és olcsóbb megelőzni, mint kialakulásuk után gyógyítani.
A fogászatban ezt nemcsak a rendszeres, alapos fogmosás jelenti, hanem a fogmegtartó kezelések, melyekkel jelentősen meghosszabbíthatjuk fogaink élettartamát. Ilyen kezelés például a barázdazárás és a fluorizálás.

Kisiskolás korban, amikor megkezdődik a fogváltás, a tejfogak mellett és helyett megjelennek a maradandó fogak. Ebben az időszakban fokozott veszélyt jelenthet a tejfogak mögé kibújó hatos nagyőrlő fogakra a fogszuvasodás.

Érdemes odafigyelni a gyermekek fogazatára, ugyanis az egészséges nagyőrlő fogak időben történő barázdazárásával megelőzhető ezek korai elvesztése. Az eljárás során a fogat nem kell fúrni, csak megtisztítani és folyékony tömőanyaggal lezárni a barázdát.
Gépi fluorkezelést a fogváltás végétől 10-12 éves kortól érdemes végezni a maradó fogazat fogszuvasodással szembeni ellenállóképességének fokozása céljából.

A megelőzés mellett nagy hangsúlyt fektetünk arra is, hogy a gyermekeknek barátságos környezetet biztosítsunk a kezelések során. Fogaik egészségének megőrzése és az esetleges fogászati problémák kezelések mellett nagyon fontos, hogy kellemes élmény maradjon számukra a fogorvosnál tett látogatás, hiszen ez hatással lehet egész életükben a fogorvosi ellátáshoz való viszonyukra.