Felnőtt- és gyermekfogászat


Akárcsak az egészségügy más területén, a fogászatban is érvényes az a szemlélet, hogy a betegségeket jobb és olcsóbb megelőzni, mint kialakulásuk után gyógyítani.
A fogászatban ez nemcsak a rendszeres, alapos fogmosást jelenti, hanem lehetőség van fogmegtartó kezelésekkel meghosszabbítani fogaink élettartamát. Ilyen kezelés például a barázdazárás és a fluorizálás.

Kisiskolás korban megkezdődik a fogváltás, a tejfogak mellett és helyett megjelennek a szájban a maradandó fogak. Ebben az időszakban fokozott veszélyt jelenthet a tejfogak mögé kibújó hatos nagyőrlő fogakra a fogszuvasodás.
Érdemes odafigyelni a gyermeke fogazatára, ugyanis az egészséges nagyőrlő fogak időben történő barázdazárásával megelőzhető ezen fogak korai elvesztése. Ezen eljárás során a fogat nem kell fúrni, csak megtisztítani és folyékony tömőanyaggal lezárni a barázdát.
Gépi fluorkezelést a fogváltás végétől 10-12 éves kortól érdemes végezni a maradó fogazat fogszuvasodással szembeni ellenállóképességének fokozása céljából.